fbpx

Egot är orsaken till allt dåligt?

Har du också hört att egot ska bort, det ska förintas? tom dödas, usch fy, ta bort. Det skulle vara som att ta bort en del av dig, hela dig förresten. Den dagen egot dör finns inte du heller. Men om du läser vidare så kommer du förstå varför vi behöver vårt ego.

Det är ett gammalt sätt att tänka, som att straffa barn för att föräldrar inte orkade med dem, eller för att föräldrarna blev triggade av att barnets starka vilja och inte anpassade sig till det som föräldrarna sa eller ville. Då var inte barnet snällt och fick i värsta fall stryk eller låstes in. Eller att blir utfrusen på en arbetsplats för att en person har mycket åsikter om det mesta. Eller att andra har åsikter om hur en annan person är, text om en person vet vad hon vill och säger det och vill ha sin vilja igenom, då är det ofta någon som säger att den personen är dominant och jobbig och kanske så jäkla ego. Det finns även människor som kategoriskt trycker ner andra, för att deras egna drivkrafter är så nedtryckta i skorna och inte får finnas.

Sen finns de som bara vill ha med det goda och ljusa att göra, och inte heller vill veta av egot. Det kan man tex märka genom sarkasm, skämt som inte riktigt är justa eller kommentarer som kamoufleras i just skämt. Då är det oftast deras drivkrafter som vill vara med och leka men de får helt fel utlopp. Så om det händer nästa gång du möter en sådan person så kan du tänka att det är deras inlåsta ego som är ledsen och ber om hjälp att få komma ut ur buren. Det har inget med dig att göra. Och om du själv går igång på personen så kan det vara så att även dina drivkrafter ropar på hjälp och vill komma ut.

Om du har läst ända hit så kommer det goda nyheter. Det är en paradox att egot är dåligt. När egot inte har kontakt med en vettig sysselsättning så kan den hitta på vad som helst för att överleva, för att ha något att göra. Egot drivs av rädslor. Det är själen vi ska lära oss att lyssna på, på vår intuition, i stillhet och tystnad. Om egot vet att den kommer att får göra kul och meningsfulla saker kommer den som en trogen hund sitta och vänta när själen mediterar och lyssnar in. För egot behöver vettiga saker att göra, och vad den ska göra det vet själen.

Lyssna här på ett briljant PoddRadioPoddRadio 2  inlägg med Birgitta Granström, grundare av Lifespidersystem där hon berättar om egot och live coachar tre personer i hur egot kan vara en kraftkälla.

Du kan även ladda ner en gratis Ego e-bok här

Om du vill testa själv gratis att ta fram en drivkraft så gå in på min kontaktsida och skriv JA TACK så hör jag av mig till dig.

Hoppas vi ses och hörs snart.